Kuchnia jest miejscem, które bardzo szybko się brudzi, w wyniku przygotowywania potraw i ich serwowania. Dlatego na pewno ogromną pomocą dla każdej pani domu będą nasze porady, które pozwolą Ci szybko i skutecznie wysprzątać kuchnię na błysk.

Iriana Shiyan @ fotolia.com
1. Brudny piekarnik
Pieczone mięso to doskonały pomysł na obiad, ale posprzątanie po wszystkim piekarnika będzie trudne. Można ułatwić sobie sprzątanie, jeśli posypiemy wnętrze piekarnika solą lub sodą oczyszczoną i ustawimy temperaturę na około 100-120 stopni Celsjusza. Wystarczy pozostawić go włączonego na około 15 minut, a gdy przestygnie, łatwo usuniemy spalone resztki wilgotną ściereczką.
2. Mycie lodówki
Woda z sokiem z cytryny lub z octem ułatwi czyszczenie lodówki wewnątrz. Takie mikstury usuwają skutecznie wszelkiego rodzaju bakterie i inne chorobotwórcze drobnoustroje.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
3. Sposób na przypalony garnek
W zależności od tego, z czego wykonany jest garnek, inaczej będziemy go czyścić. Garnek emaliowany należy napełnić wodą do wysokości przypalenia i wsypać do niego grubą warstwę soli. Powinien odmoknąć przez kilka godzin, a następnie wstawiamy go na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Sól powinna rozpuścić przypalenia, które usuniemy myjką. Garnki stalowe można czyścić gąbkami wykonanymi z drobnoziarnistego papieru ściernego. Trzeba je tylko dopasować tak, aby nie powodowały znacznego rysowania czyszczonej powierzchni.
4. Tłuste plamy na blatach i szafkach
Można je usunąć wilgotną ściereczką zanurzoną w naczyniu, w którym mamy mąkę ziemniaczaną. Przecierając szmatką tłuste plamy, szybko się ich pozbędziemy.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
Podobne artykuły:
-
Sprytne sposoby na to, jak pozbyć się wszelkich zabrudzeń w kuchni
Ubrudzone tłuszczem szafki czy przypalony piekarnik, brudne blaty kuchenne i płytki podłogowe - jak myć tak różne powierzchnie w kuchni, aby ich nie zniszczyć i skutecznie usunąć wszystkie zabrudzenia?
-
Dlaczego potrzebujemy soli i w jakich ilościach należy ją spożywać?
Przeciętny obywatel krajów wysoko rozwiniętych nie wyobraża sobie, aby można było spożywać posiłki bez dodatku soli. Paczka z jej białymi kryształkami na stałe gości w naszych kuchennych szafkach, czekając aż sięgniemy po nią podczas przygotowania kolejnych obiadów, sałatek czy wypieków. Również smak wielu kupowanych produktów zmieniłby się nie do poznania, gdyby nagle sól została wycofana z ich składu.
-
5 porad, jak w pełni wykorzystać miejsce w kuchni
Kuchnia to miejsce, w którym toczy się życie całej rodziny. Nie tylko przygotowujemy i spożywamy tam posiłki, ale także spędzamy razem czas na rozmowie czy wspólnej zabawie. W kuchni również odbywają się najlepsze imprezy, tam także przyjmujemy niektórych gości. Jako że statystycznie większość z nas mieszka w blokach, w naszych kuchniach z reguły brakuje miejsca. Dlatego tak ważne jest, żeby jak najmocniej, w pełni wykorzystać potencjał, jaki drzemie w tym pomieszczeniu: nie przegapić żadnego z miejsc, które można twórczo i praktycznie zagospodarować. Poniżej kilka porad, które mogą nas zainspirować w tym zakresie.
-
Naczynia z aluminium – co warto o nich wiedzieć?
Przygotowywanie posiłków jest bardzo istotne, a rosnąca świadomość sprawia, że coraz większą wagę przykłada się do tego, co ląduje na talerzu. Jednak same składniki to nie wszystko, ponieważ ważne jest też to, w jakich naczyniach będą przygotowywane. Najpopularniejsze są oczywiście garnki stalowe, ale nie mniej znane są też te wykonane z aluminium. Czy warto kupić aluminiowe garnki i przyrządzać w nich posiłki?
Grażyna
Naczynia z aluminium – co warto o nich wiedzieć? 2018-08-29 13:19:30 2018-08-29 13:13:01