Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w całym domu, a wiele osób sądzi, że najistotniejsze: tam nie tylko przygotowuje się jedzenie i spożywa posiłki, tam głównie toczy się życie rodzinne i towarzyskie. Wszyscy doskonale wiemy, że w kuchni wspaniale się rozmawia, że odbywają się tam najlepsze imprezy, że nie ma to jak pogaduchy przy kolacji. Jednakże, jako że tam przygotowujemy i przechowujemy jedzenie ważne jest niezmiernie, by w wyjątkowy sposób dbać o porządek w tym pomieszczeniu. Sprawdźcie naszą listę pięciu najbrudniejszych miejsc w kuchni, które lepiej czyścić, bo inaczej mogą nas spotkać bardzo przykre konsekwencje, chociażby w postaci zatruć pokarmowych.

Iriana Shiyan @ fotolia.com
1. Lodówka - niby nie dzieje się w niej nic szczególnego, nic się w niej nie kroi anie nie gotuje, jednakże często coś się w niej rozleje, jakiś otwarty słoik przewróci, resztka keczupu spłynie na półkę, stłucze się jajko i tak dalej. W efekcie lodówka nie tylko jest brudna, ale stanowi wspaniałe środowisko do namnażania się wszelkich bakterii i drobnoustrojów.
2. Okap - znajduje się nad płytą grzewczą lub kuchenką czyli bezpośrednio nad garnkami i patelniami z przygotowywanym właśnie jedzeniem. Często jest opryskany tłuszczem, przez co potem przywierają do niego drobinki kurzu i innych zanieczyszczeń. Warto go regularnie myć, by te paskudztwa nie miały dostępu do naszego jedzenia.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
3. Szuflady - w nich przechowujemy zwykle sztućce oraz wszelkiego rodzaju chochle, warzechy, noże, obieraczki i tak dalej. Jako że zazwyczaj takie szuflady znajdują się tuż pod blatem, bardzo często wpadają do nich okruszki, resztki jedzenia i tym podobne, które potem gniją i pokrywają się pleśnią.
4. Płyta grzewcza - jeśli mamy kuchnię indukcyjną, sprawa jest znacznie prostsza - wystarczy ją przetrzeć mokrą ściereczką. Jeżeli jednak mamy kuchnię gazową, cztery palniki i żeliwny ruszt, sprzątania jest znacznie więcej: trzeba rozłożyć wszystkie części i najlepiej je namoczyć, by zaschnięte resztki i przypalenia miały szansę odmoknąć i łatwiej można je było usunąć. Kuchenki trzeba czyścić, bo mają bardzo bliski kontakt z przygotowanymi potrawami.
5. Piekarnik - nie można zapominać o sprawdzeniu jego czystości po każdym użyciu. Jeżeli coś nam skapnie w trakcie pieczenia, trzeba to jak najszybciej usunąć, inaczej przypalone resztki zostaną z nami na zawsze.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
Podobne artykuły:
-
Kuchnia w jasny kolorach - ożyw wnętrze dzięki takiemu połączeniu kolorów
Ożywiamy wnętrze dzięki jasnym kolorom! Zobacz piękne propozycje na kolory w kuchni!
-
Jak wygrać z nieporządkiem w kuchni?
Kuchnia to miejsce niekończącej się walki o porządek. Czysta kuchnia jest bardzo ważna dla wszystkich domowników, jednak zdarza się, że obowiązki nie pozwalają nam na utrzymanie idealnego wyglądu tego pomieszczenia. Nie ma powodu się załamywać – wystarczy, że zdecydujemy się na zatrudnienie pomocy domowej, która zna 5 ważnych zasad mówiących, jak sprawić, by kuchnia lśniła czystością.
-
Sprawdzone sposoby na to, jak wyczyścić kuchenkę mikrofalową
Kuchenka mikrofalowa stała się niemal obowiązkowym wyposażeniem każdego współczesnego domu. Pozwala w błyskawicznym czasie i w wyjątkowo prosty sposób podgrzewać obiad, ale też rozmrażać, grillować, czy robić popcorn, dlatego korzystamy z niej właściwie codziennie. Niestety częste użytkowanie tego sprzętu AGD wiąże się z powstawaniem zabrudzeń, które bywają trudne do wyczyszczenia. Jak sobie z nimi poradzić? Oto kilka sprawdzonych sposobów.
-
10 mega wygodnych kuchni, w których zawsze będziesz się czuła dobrze
Mega wygodne kuchnię, które zwiększą komfort i wygodę odczuwaną przez Ciebie na codzień.
Grażyna
10 mega wygodnych kuchni, w których zawsze będziesz się czuła dobrze 2017-06-07 07:37:41 2017-06-05 08:37:31