Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w całym domu, a wiele osób sądzi, że najistotniejsze: tam nie tylko przygotowuje się jedzenie i spożywa posiłki, tam głównie toczy się życie rodzinne i towarzyskie. Wszyscy doskonale wiemy, że w kuchni wspaniale się rozmawia, że odbywają się tam najlepsze imprezy, że nie ma to jak pogaduchy przy kolacji. Jednakże, jako że tam przygotowujemy i przechowujemy jedzenie ważne jest niezmiernie, by w wyjątkowy sposób dbać o porządek w tym pomieszczeniu. Sprawdźcie naszą listę pięciu najbrudniejszych miejsc w kuchni, które lepiej czyścić, bo inaczej mogą nas spotkać bardzo przykre konsekwencje, chociażby w postaci zatruć pokarmowych.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
1. Lodówka - niby nie dzieje się w niej nic szczególnego, nic się w niej nie kroi anie nie gotuje, jednakże często coś się w niej rozleje, jakiś otwarty słoik przewróci, resztka keczupu spłynie na półkę, stłucze się jajko i tak dalej. W efekcie lodówka nie tylko jest brudna, ale stanowi wspaniałe środowisko do namnażania się wszelkich bakterii i drobnoustrojów.
2. Okap - znajduje się nad płytą grzewczą lub kuchenką czyli bezpośrednio nad garnkami i patelniami z przygotowywanym właśnie jedzeniem. Często jest opryskany tłuszczem, przez co potem przywierają do niego drobinki kurzu i innych zanieczyszczeń. Warto go regularnie myć, by te paskudztwa nie miały dostępu do naszego jedzenia.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
3. Szuflady - w nich przechowujemy zwykle sztućce oraz wszelkiego rodzaju chochle, warzechy, noże, obieraczki i tak dalej. Jako że zazwyczaj takie szuflady znajdują się tuż pod blatem, bardzo często wpadają do nich okruszki, resztki jedzenia i tym podobne, które potem gniją i pokrywają się pleśnią.
4. Płyta grzewcza - jeśli mamy kuchnię indukcyjną, sprawa jest znacznie prostsza - wystarczy ją przetrzeć mokrą ściereczką. Jeżeli jednak mamy kuchnię gazową, cztery palniki i żeliwny ruszt, sprzątania jest znacznie więcej: trzeba rozłożyć wszystkie części i najlepiej je namoczyć, by zaschnięte resztki i przypalenia miały szansę odmoknąć i łatwiej można je było usunąć. Kuchenki trzeba czyścić, bo mają bardzo bliski kontakt z przygotowanymi potrawami.
5. Piekarnik - nie można zapominać o sprawdzeniu jego czystości po każdym użyciu. Jeżeli coś nam skapnie w trakcie pieczenia, trzeba to jak najszybciej usunąć, inaczej przypalone resztki zostaną z nami na zawsze.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
Podobne artykuły:
-
Jak czyścić kuchenkę mikrofalową?
Kuchenka mikrofalowa to ten rodzaj sprzętu gospodarstwa domowego, który potrafi w znacznym stopniu ułatwić nam życie. Ale czy tak właściwie wiemy, w jaki sposób ją wyczyścić?
-
Aranżacja kuchni: Jaka zabudowa do kuchni?
Planując wyposażenie kuchni w nowe meble, musimy zastanowić się jaki układ zabudowy będzie najlepszy. Są pewne zasady, których warto się trzymać niezależnie od tego, czy zabudowa będzie w wyłącznie jednym rzędzie, czy może będzie zajmowała przestrzeń na dwóch ścianach.
-
Naczynia z aluminium – co warto o nich wiedzieć?
Przygotowywanie posiłków jest bardzo istotne, a rosnąca świadomość sprawia, że coraz większą wagę przykłada się do tego, co ląduje na talerzu. Jednak same składniki to nie wszystko, ponieważ ważne jest też to, w jakich naczyniach będą przygotowywane. Najpopularniejsze są oczywiście garnki stalowe, ale nie mniej znane są też te wykonane z aluminium. Czy warto kupić aluminiowe garnki i przyrządzać w nich posiłki?
-
Jak dobrać optymalną szerokość okapu: 4 praktyczne porady
Poznaj konkretne wskazówki, jak najlepiej dobrać szerokość okapu, by był on odpowiedni do Twojej płyty grzewczej. Tylko okap odpowiednio dopasowany będzie naprawdę skuteczny.
Grażyna
Jak dobrać optymalną szerokość okapu: 4 praktyczne porady 2017-05-11 10:13:09 2017-05-11 10:10:40