Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w całym domu, a wiele osób sądzi, że najistotniejsze: tam nie tylko przygotowuje się jedzenie i spożywa posiłki, tam głównie toczy się życie rodzinne i towarzyskie. Wszyscy doskonale wiemy, że w kuchni wspaniale się rozmawia, że odbywają się tam najlepsze imprezy, że nie ma to jak pogaduchy przy kolacji. Jednakże, jako że tam przygotowujemy i przechowujemy jedzenie ważne jest niezmiernie, by w wyjątkowy sposób dbać o porządek w tym pomieszczeniu. Sprawdźcie naszą listę pięciu najbrudniejszych miejsc w kuchni, które lepiej czyścić, bo inaczej mogą nas spotkać bardzo przykre konsekwencje, chociażby w postaci zatruć pokarmowych.

Iriana Shiyan @ fotolia.com
1. Lodówka - niby nie dzieje się w niej nic szczególnego, nic się w niej nie kroi anie nie gotuje, jednakże często coś się w niej rozleje, jakiś otwarty słoik przewróci, resztka keczupu spłynie na półkę, stłucze się jajko i tak dalej. W efekcie lodówka nie tylko jest brudna, ale stanowi wspaniałe środowisko do namnażania się wszelkich bakterii i drobnoustrojów.
2. Okap - znajduje się nad płytą grzewczą lub kuchenką czyli bezpośrednio nad garnkami i patelniami z przygotowywanym właśnie jedzeniem. Często jest opryskany tłuszczem, przez co potem przywierają do niego drobinki kurzu i innych zanieczyszczeń. Warto go regularnie myć, by te paskudztwa nie miały dostępu do naszego jedzenia.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
3. Szuflady - w nich przechowujemy zwykle sztućce oraz wszelkiego rodzaju chochle, warzechy, noże, obieraczki i tak dalej. Jako że zazwyczaj takie szuflady znajdują się tuż pod blatem, bardzo często wpadają do nich okruszki, resztki jedzenia i tym podobne, które potem gniją i pokrywają się pleśnią.
4. Płyta grzewcza - jeśli mamy kuchnię indukcyjną, sprawa jest znacznie prostsza - wystarczy ją przetrzeć mokrą ściereczką. Jeżeli jednak mamy kuchnię gazową, cztery palniki i żeliwny ruszt, sprzątania jest znacznie więcej: trzeba rozłożyć wszystkie części i najlepiej je namoczyć, by zaschnięte resztki i przypalenia miały szansę odmoknąć i łatwiej można je było usunąć. Kuchenki trzeba czyścić, bo mają bardzo bliski kontakt z przygotowanymi potrawami.
5. Piekarnik - nie można zapominać o sprawdzeniu jego czystości po każdym użyciu. Jeżeli coś nam skapnie w trakcie pieczenia, trzeba to jak najszybciej usunąć, inaczej przypalone resztki zostaną z nami na zawsze.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
Podobne artykuły:
-
5 porad, jak w pełni wykorzystać miejsce w kuchni
Kuchnia to miejsce, w którym toczy się życie całej rodziny. Nie tylko przygotowujemy i spożywamy tam posiłki, ale także spędzamy razem czas na rozmowie czy wspólnej zabawie. W kuchni również odbywają się najlepsze imprezy, tam także przyjmujemy niektórych gości. Jako że statystycznie większość z nas mieszka w blokach, w naszych kuchniach z reguły brakuje miejsca. Dlatego tak ważne jest, żeby jak najmocniej, w pełni wykorzystać potencjał, jaki drzemie w tym pomieszczeniu: nie przegapić żadnego z miejsc, które można twórczo i praktycznie zagospodarować. Poniżej kilka porad, które mogą nas zainspirować w tym zakresie.
-
5 skutecznych sposobów na muszki owocówki w domu
Muszki owocówki to co prawda niewielkie stworzenia, potrafią jednak uprzykrzyć nam życie, zbierając się w kuchni wszędzie tam, gdzie pojawi się jedzenie (głównie owoce i warzywa). Musisz jednak wiedzieć o tym, że można z tymi małymi szkodnikami walczyć – i to bardzo skutecznie!
-
Kuchnia w idealnym kolorze.... czyli jakim?
Kuchnia powinna być pomieszczeniem, w którym chętnie spędzamy czas. Jak wybrać miły dla oka kolor ścian, który sprzyja apetytowi i jednocześnie będzie pasował do aranżacji naszego pomieszczenia?
-
Czarno - biała kuchnia w stylu retro - aranżacje
Czarno - biała kuchnia to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Sprawdź w jaki sposób urządzić wnętrze, by odzwierciedlało ono klimat minionych czasów.
Grażyna
Czarno - biała kuchnia w stylu retro - aranżacje 2018-06-13 09:05:18 2018-06-13 09:05:03