Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w całym domu, a wiele osób sądzi, że najistotniejsze: tam nie tylko przygotowuje się jedzenie i spożywa posiłki, tam głównie toczy się życie rodzinne i towarzyskie. Wszyscy doskonale wiemy, że w kuchni wspaniale się rozmawia, że odbywają się tam najlepsze imprezy, że nie ma to jak pogaduchy przy kolacji. Jednakże, jako że tam przygotowujemy i przechowujemy jedzenie ważne jest niezmiernie, by w wyjątkowy sposób dbać o porządek w tym pomieszczeniu. Sprawdźcie naszą listę pięciu najbrudniejszych miejsc w kuchni, które lepiej czyścić, bo inaczej mogą nas spotkać bardzo przykre konsekwencje, chociażby w postaci zatruć pokarmowych.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
1. Lodówka - niby nie dzieje się w niej nic szczególnego, nic się w niej nie kroi anie nie gotuje, jednakże często coś się w niej rozleje, jakiś otwarty słoik przewróci, resztka keczupu spłynie na półkę, stłucze się jajko i tak dalej. W efekcie lodówka nie tylko jest brudna, ale stanowi wspaniałe środowisko do namnażania się wszelkich bakterii i drobnoustrojów.
2. Okap - znajduje się nad płytą grzewczą lub kuchenką czyli bezpośrednio nad garnkami i patelniami z przygotowywanym właśnie jedzeniem. Często jest opryskany tłuszczem, przez co potem przywierają do niego drobinki kurzu i innych zanieczyszczeń. Warto go regularnie myć, by te paskudztwa nie miały dostępu do naszego jedzenia.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
3. Szuflady - w nich przechowujemy zwykle sztućce oraz wszelkiego rodzaju chochle, warzechy, noże, obieraczki i tak dalej. Jako że zazwyczaj takie szuflady znajdują się tuż pod blatem, bardzo często wpadają do nich okruszki, resztki jedzenia i tym podobne, które potem gniją i pokrywają się pleśnią.
4. Płyta grzewcza - jeśli mamy kuchnię indukcyjną, sprawa jest znacznie prostsza - wystarczy ją przetrzeć mokrą ściereczką. Jeżeli jednak mamy kuchnię gazową, cztery palniki i żeliwny ruszt, sprzątania jest znacznie więcej: trzeba rozłożyć wszystkie części i najlepiej je namoczyć, by zaschnięte resztki i przypalenia miały szansę odmoknąć i łatwiej można je było usunąć. Kuchenki trzeba czyścić, bo mają bardzo bliski kontakt z przygotowanymi potrawami.
5. Piekarnik - nie można zapominać o sprawdzeniu jego czystości po każdym użyciu. Jeżeli coś nam skapnie w trakcie pieczenia, trzeba to jak najszybciej usunąć, inaczej przypalone resztki zostaną z nami na zawsze.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
Podobne artykuły:
-
Dlaczego potrzebujemy soli i w jakich ilościach należy ją spożywać?
Przeciętny obywatel krajów wysoko rozwiniętych nie wyobraża sobie, aby można było spożywać posiłki bez dodatku soli. Paczka z jej białymi kryształkami na stałe gości w naszych kuchennych szafkach, czekając aż sięgniemy po nią podczas przygotowania kolejnych obiadów, sałatek czy wypieków. Również smak wielu kupowanych produktów zmieniłby się nie do poznania, gdyby nagle sól została wycofana z ich składu.
-
Kuchnia w jasny kolorach - ożyw wnętrze dzięki takiemu połączeniu kolorów
Ożywiamy wnętrze dzięki jasnym kolorom! Zobacz piękne propozycje na kolory w kuchni!
-
Naczynia z aluminium – co warto o nich wiedzieć?
Przygotowywanie posiłków jest bardzo istotne, a rosnąca świadomość sprawia, że coraz większą wagę przykłada się do tego, co ląduje na talerzu. Jednak same składniki to nie wszystko, ponieważ ważne jest też to, w jakich naczyniach będą przygotowywane. Najpopularniejsze są oczywiście garnki stalowe, ale nie mniej znane są też te wykonane z aluminium. Czy warto kupić aluminiowe garnki i przyrządzać w nich posiłki?
-
Aranżacja małej kuchni w bloku - jak urządzić małą kuchnię?
Jedną z największych wad blokowych mieszkań jest mała kuchnia. Ze względu na mocno ograniczoną przestrzeń, zaaranżowanie jej na w pełni funkcjonalne pomieszczenie niejednokrotnie graniczy z cudem. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci z niedużej kuchnistworzyć wygodne i praktyczne miejsce przygotowywania i spożywania posiłków.
Grażyna
Aranżacja małej kuchni w bloku - jak urządzić małą kuchnię? 2017-09-26 07:44:30 2017-09-14 12:34:01