Przeciętny obywatel krajów wysoko rozwiniętych nie wyobraża sobie, aby można było spożywać posiłki bez dodatku soli. Paczka z jej białymi kryształkami na stałe gości w naszych kuchennych szafkach, czekając aż sięgniemy po nią podczas przygotowania kolejnych obiadów, sałatek czy wypieków. Również smak wielu kupowanych produktów zmieniłby się nie do poznania, gdyby nagle sól została wycofana z ich składu.
Przyzwyczailiśmy się do tego, że przywilej spożywania pysznych dań jest okupiony kłopotami zdrowotnymi – wiele poradników wprost mówi o tym, że nawet najlepsza sól spożywcza powinna być mocno ograniczana. W związku z tym łatwo zapomnieć, że składnik ten jest również niezbędny w naszej diecie, a sól w odpowiednich dawkach ma wiele zalet zdrowotnych.
Rola sodu w organizmie człowieka
Jeżeli rzeczywiście udałoby się całkowicie wyeliminować sól z jadłospisu, konsekwencje zdrowotne byłyby dla nas równie dotkliwe, jak te wynikające z jej nadmiaru w menu. Najważniejszym pierwiastkiem zawartym w soli jest sód (w postaci chlorku sodu – NaCl), który jest niezbędny do życia. Odpowiada on za utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz wodno-elektrolitowej organizmu. To oznacza, że sód m.in. pozwala na właściwe nawodnienie oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni, a także reguluje ciśnienie krwi.
Jak groźne są objawy niedoboru sodu? Jeżeli jest go za mało, organizm nie może utrzymać prawidłowego nawodnienia. Pojawiają się również kłopoty z oddychaniem, a nawet… obrzęk mózgu. Do sytuacji takich dochodzi oczywiście bardzo rzadko – właśnie dlatego, że wysokiej jakości sól spożywcza jest tak powszechnie używana zarówno w kuchniach, jak i zakładach producentów żywności. Dzięki temu nie musimy martwić się, że zabraknie nam sodu. Dieta przeciętnego Polaka gwarantuje, że pierwiastka tego będzie w organizmie pod dostatkiem.
Zdrowa dzienna dawka soli
Określaniem norm zdrowotnych, na które często powołują się lekarze i dietetycy na całym świecie zajmuje się Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Obowiązujące normy WHO dotyczące soli ustawiają górny limit dzienny na poziomie zaledwie 5 gramów. To oznacza, że powinniśmy zadbać, aby zsumowana ilość soli w pokarmie spożywanym przez cały dzień nie przekraczała jednej, płaskiej łyżeczki.
Publikacja w piśmie naukowym Lancet w 2018 roku rzuca jednak na tę kwestie inne światło. Szeroko zakrojone badania prowadzone przez dwustu naukowców w osiemnastu krajach wykazały, że spożywanie nawet 12 gramów soli dziennie nie powoduje nadciśnienia (a więc głównego zagrożenia związanego ze spożywaniem nadmiaru soli). To optymistyczne wieści dla Polaków, gdyż średnie spożycie soli w naszym kraju wynosi 11 gramów dziennie.
Duże znaczenie ma też jakość wybieranych produktów. Najlepsza sól spożywcza to przede wszystkim ta pozbawiona pierwiastków szkodliwych dla człowieka, w tym rtęci, aluminium, plutonu czy uranu. Znajdują się w niej natomiast elementy korzystne dla zdrowia, czyli magnez, żelazo, miedź, selen, jod i fosfor. Warto również zainteresować się produktami zawierającymi dodatkowe ilości jodu, czyli tak zwaną solą jodowaną.
Podobne artykuły:
-
5 porad, jak w pełni wykorzystać miejsce w kuchni
Kuchnia to miejsce, w którym toczy się życie całej rodziny. Nie tylko przygotowujemy i spożywamy tam posiłki, ale także spędzamy razem czas na rozmowie czy wspólnej zabawie. W kuchni również odbywają się najlepsze imprezy, tam także przyjmujemy niektórych gości. Jako że statystycznie większość z nas mieszka w blokach, w naszych kuchniach z reguły brakuje miejsca. Dlatego tak ważne jest, żeby jak najmocniej, w pełni wykorzystać potencjał, jaki drzemie w tym pomieszczeniu: nie przegapić żadnego z miejsc, które można twórczo i praktycznie zagospodarować. Poniżej kilka porad, które mogą nas zainspirować w tym zakresie.
-
Aranżacja kuchni: Jaka zabudowa do kuchni?
Planując wyposażenie kuchni w nowe meble, musimy zastanowić się jaki układ zabudowy będzie najlepszy. Są pewne zasady, których warto się trzymać niezależnie od tego, czy zabudowa będzie w wyłącznie jednym rzędzie, czy może będzie zajmowała przestrzeń na dwóch ścianach.
-
Aranżacja małej kuchni w bloku - jak urządzić małą kuchnię?
Jedną z największych wad blokowych mieszkań jest mała kuchnia. Ze względu na mocno ograniczoną przestrzeń, zaaranżowanie jej na w pełni funkcjonalne pomieszczenie niejednokrotnie graniczy z cudem. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci z niedużej kuchnistworzyć wygodne i praktyczne miejsce przygotowywania i spożywania posiłków.
-
Miejsca w kuchni, o których nie możesz zapomnieć planując oświetlenie kuchenne
Górne oświetlenie kuchni żyrandolem z jedną lub większą liczbą żarówek to przeżytek. Niemniej w wielu domach nadal w kuchni panuje niewystarczające oświetlenie. Przedstawiamy krótki poradnik dotyczący optymalnego oświetlenia kuchni.
Grażyna
Miejsca w kuchni, o których nie możesz zapomnieć planując oświetlenie kuchenne 2017-09-14 13:21:06 2017-09-14 13:07:40