Przeciętny obywatel krajów wysoko rozwiniętych nie wyobraża sobie, aby można było spożywać posiłki bez dodatku soli. Paczka z jej białymi kryształkami na stałe gości w naszych kuchennych szafkach, czekając aż sięgniemy po nią podczas przygotowania kolejnych obiadów, sałatek czy wypieków. Również smak wielu kupowanych produktów zmieniłby się nie do poznania, gdyby nagle sól została wycofana z ich składu.
Przyzwyczailiśmy się do tego, że przywilej spożywania pysznych dań jest okupiony kłopotami zdrowotnymi – wiele poradników wprost mówi o tym, że nawet najlepsza sól spożywcza powinna być mocno ograniczana. W związku z tym łatwo zapomnieć, że składnik ten jest również niezbędny w naszej diecie, a sól w odpowiednich dawkach ma wiele zalet zdrowotnych.
Rola sodu w organizmie człowieka
Jeżeli rzeczywiście udałoby się całkowicie wyeliminować sól z jadłospisu, konsekwencje zdrowotne byłyby dla nas równie dotkliwe, jak te wynikające z jej nadmiaru w menu. Najważniejszym pierwiastkiem zawartym w soli jest sód (w postaci chlorku sodu – NaCl), który jest niezbędny do życia. Odpowiada on za utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz wodno-elektrolitowej organizmu. To oznacza, że sód m.in. pozwala na właściwe nawodnienie oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni, a także reguluje ciśnienie krwi.
Jak groźne są objawy niedoboru sodu? Jeżeli jest go za mało, organizm nie może utrzymać prawidłowego nawodnienia. Pojawiają się również kłopoty z oddychaniem, a nawet… obrzęk mózgu. Do sytuacji takich dochodzi oczywiście bardzo rzadko – właśnie dlatego, że wysokiej jakości sól spożywcza jest tak powszechnie używana zarówno w kuchniach, jak i zakładach producentów żywności. Dzięki temu nie musimy martwić się, że zabraknie nam sodu. Dieta przeciętnego Polaka gwarantuje, że pierwiastka tego będzie w organizmie pod dostatkiem.
Zdrowa dzienna dawka soli
Określaniem norm zdrowotnych, na które często powołują się lekarze i dietetycy na całym świecie zajmuje się Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Obowiązujące normy WHO dotyczące soli ustawiają górny limit dzienny na poziomie zaledwie 5 gramów. To oznacza, że powinniśmy zadbać, aby zsumowana ilość soli w pokarmie spożywanym przez cały dzień nie przekraczała jednej, płaskiej łyżeczki.
Publikacja w piśmie naukowym Lancet w 2018 roku rzuca jednak na tę kwestie inne światło. Szeroko zakrojone badania prowadzone przez dwustu naukowców w osiemnastu krajach wykazały, że spożywanie nawet 12 gramów soli dziennie nie powoduje nadciśnienia (a więc głównego zagrożenia związanego ze spożywaniem nadmiaru soli). To optymistyczne wieści dla Polaków, gdyż średnie spożycie soli w naszym kraju wynosi 11 gramów dziennie.
Duże znaczenie ma też jakość wybieranych produktów. Najlepsza sól spożywcza to przede wszystkim ta pozbawiona pierwiastków szkodliwych dla człowieka, w tym rtęci, aluminium, plutonu czy uranu. Znajdują się w niej natomiast elementy korzystne dla zdrowia, czyli magnez, żelazo, miedź, selen, jod i fosfor. Warto również zainteresować się produktami zawierającymi dodatkowe ilości jodu, czyli tak zwaną solą jodowaną.
Podobne artykuły:
-
Jak dobrać optymalną szerokość okapu: 4 praktyczne porady
Poznaj konkretne wskazówki, jak najlepiej dobrać szerokość okapu, by był on odpowiedni do Twojej płyty grzewczej. Tylko okap odpowiednio dopasowany będzie naprawdę skuteczny.
-
Jak z pomysłem urządzić praktyczną i wygodną kuchnię?
Praktyczna i wygodna kuchnia to marzenie nie tylko gospodyń domowych,ale także domowników. Podpowiadamy jak urządzić kuchnię, dzięki której będziecie czuć się dobrze!
-
3 porady, które pomogą Ci urządzić kuchnię
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu lub w mieszkaniu. Z pewnością będziemy w niej spędzać wiele czasu już choćby dlatego, że wymagać będzie tego od nas przygotowanie posiłków. Jeśli jednak urządzimy ją w sposób przemyślany, stanie się również przestrzenią, w której domownicy będą chętnie spotykać się ze sobą.
-
Jak urządzić kuchnię w stylu retro? O tym nie zapomnij!
Kuchnia w stylu retro to wyjątkowy klimat pełen ciepła i przytulności, która sama nas zachęca do przygotowania słodkich wypieków z kolorową dekoracją. Kuchnia retro wydaje się radośniejsza od tych współczesnych. Czego nie może zabraknąć w kuchni w stylu retro?
Grażyna
Jak urządzić kuchnię w stylu retro? O tym nie zapomnij! 2017-09-15 08:00:26 2017-09-14 12:55:05