Przeciętny obywatel krajów wysoko rozwiniętych nie wyobraża sobie, aby można było spożywać posiłki bez dodatku soli. Paczka z jej białymi kryształkami na stałe gości w naszych kuchennych szafkach, czekając aż sięgniemy po nią podczas przygotowania kolejnych obiadów, sałatek czy wypieków. Również smak wielu kupowanych produktów zmieniłby się nie do poznania, gdyby nagle sól została wycofana z ich składu.
Przyzwyczailiśmy się do tego, że przywilej spożywania pysznych dań jest okupiony kłopotami zdrowotnymi – wiele poradników wprost mówi o tym, że nawet najlepsza sól spożywcza powinna być mocno ograniczana. W związku z tym łatwo zapomnieć, że składnik ten jest również niezbędny w naszej diecie, a sól w odpowiednich dawkach ma wiele zalet zdrowotnych.
Rola sodu w organizmie człowieka
Jeżeli rzeczywiście udałoby się całkowicie wyeliminować sól z jadłospisu, konsekwencje zdrowotne byłyby dla nas równie dotkliwe, jak te wynikające z jej nadmiaru w menu. Najważniejszym pierwiastkiem zawartym w soli jest sód (w postaci chlorku sodu – NaCl), który jest niezbędny do życia. Odpowiada on za utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz wodno-elektrolitowej organizmu. To oznacza, że sód m.in. pozwala na właściwe nawodnienie oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni, a także reguluje ciśnienie krwi.
Jak groźne są objawy niedoboru sodu? Jeżeli jest go za mało, organizm nie może utrzymać prawidłowego nawodnienia. Pojawiają się również kłopoty z oddychaniem, a nawet… obrzęk mózgu. Do sytuacji takich dochodzi oczywiście bardzo rzadko – właśnie dlatego, że wysokiej jakości sól spożywcza jest tak powszechnie używana zarówno w kuchniach, jak i zakładach producentów żywności. Dzięki temu nie musimy martwić się, że zabraknie nam sodu. Dieta przeciętnego Polaka gwarantuje, że pierwiastka tego będzie w organizmie pod dostatkiem.
Zdrowa dzienna dawka soli
Określaniem norm zdrowotnych, na które często powołują się lekarze i dietetycy na całym świecie zajmuje się Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Obowiązujące normy WHO dotyczące soli ustawiają górny limit dzienny na poziomie zaledwie 5 gramów. To oznacza, że powinniśmy zadbać, aby zsumowana ilość soli w pokarmie spożywanym przez cały dzień nie przekraczała jednej, płaskiej łyżeczki.
Publikacja w piśmie naukowym Lancet w 2018 roku rzuca jednak na tę kwestie inne światło. Szeroko zakrojone badania prowadzone przez dwustu naukowców w osiemnastu krajach wykazały, że spożywanie nawet 12 gramów soli dziennie nie powoduje nadciśnienia (a więc głównego zagrożenia związanego ze spożywaniem nadmiaru soli). To optymistyczne wieści dla Polaków, gdyż średnie spożycie soli w naszym kraju wynosi 11 gramów dziennie.
Duże znaczenie ma też jakość wybieranych produktów. Najlepsza sól spożywcza to przede wszystkim ta pozbawiona pierwiastków szkodliwych dla człowieka, w tym rtęci, aluminium, plutonu czy uranu. Znajdują się w niej natomiast elementy korzystne dla zdrowia, czyli magnez, żelazo, miedź, selen, jod i fosfor. Warto również zainteresować się produktami zawierającymi dodatkowe ilości jodu, czyli tak zwaną solą jodowaną.
Podobne artykuły:
-
Jak wygrać z nieporządkiem w kuchni?
Kuchnia to miejsce niekończącej się walki o porządek. Czysta kuchnia jest bardzo ważna dla wszystkich domowników, jednak zdarza się, że obowiązki nie pozwalają nam na utrzymanie idealnego wyglądu tego pomieszczenia. Nie ma powodu się załamywać – wystarczy, że zdecydujemy się na zatrudnienie pomocy domowej, która zna 5 ważnych zasad mówiących, jak sprawić, by kuchnia lśniła czystością.
-
Kuchnia w jasny kolorach - ożyw wnętrze dzięki takiemu połączeniu kolorów
Ożywiamy wnętrze dzięki jasnym kolorom! Zobacz piękne propozycje na kolory w kuchni!
-
Czarno - biała kuchnia w stylu retro - aranżacje
Czarno - biała kuchnia to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Sprawdź w jaki sposób urządzić wnętrze, by odzwierciedlało ono klimat minionych czasów.
-
Kuchnia w stylu skandynawskim - praktyczne porady jak urządzić kuchnię
Styl skandynawski wyróżnia prostota, funkcjonalność i minimalizm. Te cechy sprzyjają zachowaniu porządku i czystości, dlatego styl skandynawski idealnie sprawdza się w kuchni. Jak urządzić kuchnię w stylu skandynawskim? Oto kilka najważniejszych wskazówek!
Grażyna
Kuchnia w stylu skandynawskim - praktyczne porady jak urządzić kuchnię 2017-09-22 10:19:33 2017-09-14 11:59:52