Przeciętny obywatel krajów wysoko rozwiniętych nie wyobraża sobie, aby można było spożywać posiłki bez dodatku soli. Paczka z jej białymi kryształkami na stałe gości w naszych kuchennych szafkach, czekając aż sięgniemy po nią podczas przygotowania kolejnych obiadów, sałatek czy wypieków. Również smak wielu kupowanych produktów zmieniłby się nie do poznania, gdyby nagle sól została wycofana z ich składu.

Przyzwyczailiśmy się do tego, że przywilej spożywania pysznych dań jest okupiony kłopotami zdrowotnymi – wiele poradników wprost mówi o tym, że nawet najlepsza sól spożywcza powinna być mocno ograniczana. W związku z tym łatwo zapomnieć, że składnik ten jest również niezbędny w naszej diecie, a sól w odpowiednich dawkach ma wiele zalet zdrowotnych.
Rola sodu w organizmie człowieka
Jeżeli rzeczywiście udałoby się całkowicie wyeliminować sól z jadłospisu, konsekwencje zdrowotne byłyby dla nas równie dotkliwe, jak te wynikające z jej nadmiaru w menu. Najważniejszym pierwiastkiem zawartym w soli jest sód (w postaci chlorku sodu – NaCl), który jest niezbędny do życia. Odpowiada on za utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz wodno-elektrolitowej organizmu. To oznacza, że sód m.in. pozwala na właściwe nawodnienie oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni, a także reguluje ciśnienie krwi.
Jak groźne są objawy niedoboru sodu? Jeżeli jest go za mało, organizm nie może utrzymać prawidłowego nawodnienia. Pojawiają się również kłopoty z oddychaniem, a nawet… obrzęk mózgu. Do sytuacji takich dochodzi oczywiście bardzo rzadko – właśnie dlatego, że wysokiej jakości sól spożywcza jest tak powszechnie używana zarówno w kuchniach, jak i zakładach producentów żywności. Dzięki temu nie musimy martwić się, że zabraknie nam sodu. Dieta przeciętnego Polaka gwarantuje, że pierwiastka tego będzie w organizmie pod dostatkiem.
Zdrowa dzienna dawka soli
Określaniem norm zdrowotnych, na które często powołują się lekarze i dietetycy na całym świecie zajmuje się Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Obowiązujące normy WHO dotyczące soli ustawiają górny limit dzienny na poziomie zaledwie 5 gramów. To oznacza, że powinniśmy zadbać, aby zsumowana ilość soli w pokarmie spożywanym przez cały dzień nie przekraczała jednej, płaskiej łyżeczki.
Publikacja w piśmie naukowym Lancet w 2018 roku rzuca jednak na tę kwestie inne światło. Szeroko zakrojone badania prowadzone przez dwustu naukowców w osiemnastu krajach wykazały, że spożywanie nawet 12 gramów soli dziennie nie powoduje nadciśnienia (a więc głównego zagrożenia związanego ze spożywaniem nadmiaru soli). To optymistyczne wieści dla Polaków, gdyż średnie spożycie soli w naszym kraju wynosi 11 gramów dziennie.
Duże znaczenie ma też jakość wybieranych produktów. Najlepsza sól spożywcza to przede wszystkim ta pozbawiona pierwiastków szkodliwych dla człowieka, w tym rtęci, aluminium, plutonu czy uranu. Znajdują się w niej natomiast elementy korzystne dla zdrowia, czyli magnez, żelazo, miedź, selen, jod i fosfor. Warto również zainteresować się produktami zawierającymi dodatkowe ilości jodu, czyli tak zwaną solą jodowaną.
Podobne artykuły:
-
3 rzeczy, o których musisz pamiętać projektując kuchnię marzeń
Bez względu na to, czy mieszkamy w bloku, czy w domu jednorodzinnym, nasza kuchnia może zmienić się w pomieszczenie z marzeń. Nie jest to przy tym wcale trudne zadanie, a projektem takiej kuchni możemy zająć się samodzielnie bez obaw o to, że będziemy zmuszeni do wydania dużych pieniędzy.
-
Jak urządzić wygodne wnętrze kuchni? Porady, które sprawią, że będziecie zadowoleni!
Kuchnia jest miejsce, w którym spędzamy wiele czasu - gotując, przygotowując i spożywając niejednokrotnie posiłki. Tu też zapraszamy sąsiadki czy przyjaciółki na kawę. Dlatego ważne jest, aby wnętrze kuchni było wygodne.
-
5 porad, jak w pełni wykorzystać miejsce w kuchni
Kuchnia to miejsce, w którym toczy się życie całej rodziny. Nie tylko przygotowujemy i spożywamy tam posiłki, ale także spędzamy razem czas na rozmowie czy wspólnej zabawie. W kuchni również odbywają się najlepsze imprezy, tam także przyjmujemy niektórych gości. Jako że statystycznie większość z nas mieszka w blokach, w naszych kuchniach z reguły brakuje miejsca. Dlatego tak ważne jest, żeby jak najmocniej, w pełni wykorzystać potencjał, jaki drzemie w tym pomieszczeniu: nie przegapić żadnego z miejsc, które można twórczo i praktycznie zagospodarować. Poniżej kilka porad, które mogą nas zainspirować w tym zakresie.
-
5 skutecznych sposobów na muszki owocówki w domu
Muszki owocówki to co prawda niewielkie stworzenia, potrafią jednak uprzykrzyć nam życie, zbierając się w kuchni wszędzie tam, gdzie pojawi się jedzenie (głównie owoce i warzywa). Musisz jednak wiedzieć o tym, że można z tymi małymi szkodnikami walczyć – i to bardzo skutecznie!
Grażyna
5 skutecznych sposobów na muszki owocówki w domu 2017-12-19 07:31:42 2017-12-12 09:55:53