Lato to czas, kiedy najwięcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Nie mamy więc ochoty spędzać długich godzin w kuchni przygotowując posiłki. Chyba, że lubujemy się w celebrowaniu sezonowych darów natury. Jak wykorzystać sezonowe warzywa do przygotowania szybkiego i zdrowego obiadu?
Zadbaj o garnki
Na początku musimy pamiętać o niezbędnych akcesoriach. Żadnego obiadu nie wyczarujemy bez odpowiedniego garnka czy aluminiowej patelni. Zawsze musimy pamiętać o tym, aby nasze garnki odpowiadały posiadanej przez nas kuchence. Jeśli posiadamy kuchenkę indukcyjną, garnki indukcyjne to podstawa. Jeśli nasza kuchenka jest elektryczna bądź gazowa, możemy wybrać garnki, które najbardziej nam się podobają. Przygotowując nasze dania musimy dobrać także odpowiednią wielkość naszych garnków. Jeśli patrzymy także na ich aspekt estetyczny, z pewnością musimy posiadać w naszej kuchni naczynia ceramiczne, szczególnie porcelanę, które odporne są na zarysowania, wysoką temperaturę i sprawdzą się w kuchni przez wiele lat.
Gdzie kupować składniki?
Jeśli mamy taką możliwość, warto warzywa uprawiać we własnym ogrodzie bądź na działce. Jest to coraz popularniejszy kierunek letnich zainteresowań. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, świeże warzywa powinniśmy kupować na pobliskim targu od gospodarzy. Mamy wtedy pewność, że warzywa są świeże i zdrowe.
Jakie przepisy sprawdzą się na letni obiad?
Absolutnym letnim hitem jest domowa zupa ze świeżych pomidorów. Wystarczy do wysokiego garnka wrzucić kilka marchewek i zalać je wodą z przyprawami. Na aluminiowej patelni podgrzewamy cebulę oraz obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Całość przelewamy do garnka i gotujemy. Po ugotowaniu zupę blendujemy na krem i dodajemy łyżkę gęstej śmietany. Zupa jest aromatyczna, świeża i sycąca- idealna na letnie popołudnie.
Warzywem, które na pewno musimy użyć w naszym letnim menu jest kalafior. Możemy zrobić z niego pyszne kalafiorowe kotlety. Jak je przygotować? Kalafiora dzielimy na małe różyczki, gotujemy, a następnie miksujemy w blenderze razem z jajkiem, czosnkiem, natką, mąką i przyprawami. Sprawdzamy, czy masa jest odpowiednio gęsta i wykładamy kotlety na rozgrzaną patelnię aluminiową. Pieczemy z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Smakosze włoskiej kuchni mogą przygotować zapiekany makaron. Wystarczy wymieszać go z ulubionym sosem bądź samodzielnie przygotowanym pesto ze świeżych ziół i umieścić w ceramicznym naczyniu, które następnie włożymy do piekarnika. Na wierzch koniecznie musimy położyć starty ser.
Szybki i smaczny obiad to podstawa letniego menu. Chcemy jeść zdrowo i aromatycznie, dlatego warto wybierać tylko świeże produkty z lokalnego targu. Przygotowując konkretne danie, musimy wybrać najlepszy do niego garnek, jak i patelnie. Dania w piekarniku możemy przygotować w ceramicznym naczyniu. Dania pięknie będą prezentować się na porcelanowych talerzach. Smacznego!
Wymarzone garnki kupisz w sklepie online DUKA.
Podobne artykuły:
-
Jak czyścić kuchenkę mikrofalową?
Kuchenka mikrofalowa to ten rodzaj sprzętu gospodarstwa domowego, który potrafi w znacznym stopniu ułatwić nam życie. Ale czy tak właściwie wiemy, w jaki sposób ją wyczyścić?
-
Klasyczne, jasne kuchnie - przegląd ciekawych inspiracji
Kuchnie w jasnych kolorach w klasycznym stylu - galeria zdjęc.
-
Dlaczego potrzebujemy soli i w jakich ilościach należy ją spożywać?
Przeciętny obywatel krajów wysoko rozwiniętych nie wyobraża sobie, aby można było spożywać posiłki bez dodatku soli. Paczka z jej białymi kryształkami na stałe gości w naszych kuchennych szafkach, czekając aż sięgniemy po nią podczas przygotowania kolejnych obiadów, sałatek czy wypieków. Również smak wielu kupowanych produktów zmieniłby się nie do poznania, gdyby nagle sól została wycofana z ich składu.
-
Jak urządzić kuchnię połączoną z jadalnią? Praktycznie podpowiadamy!
Kuchnia połączona z jadalnia sprawia wiele problemów przy jej urządzaniu. Idziemy z pomocą i podpowiadamy jak możecie ją zaaranżować!
Grażyna
Jak urządzić kuchnię połączoną z jadalnią? Praktycznie podpowiadamy! 2017-06-05 11:39:08 2017-06-05 08:32:27