Planując wyposażenie kuchni w nowe meble, musimy zastanowić się jaki układ zabudowy będzie najlepszy. Są pewne zasady, których warto się trzymać niezależnie od tego, czy zabudowa będzie w wyłącznie jednym rzędzie, czy może będzie zajmowała przestrzeń na dwóch ścianach.

Iriana Shiyan @ fotolia.com
W kuchni spędzamy niemało czasu, nie tylko gotując, ale także myjąc produkty, krojąc czy sprzątając. Aby nasza praca w kuchni była komfortowa musimy wybrać ergonomiczny układ zabudowy kuchni. Kuchnia ma być nie tylko ładna, ale i ustawiona z głową, ponieważ to właśnie przełoży się na wygodę codziennego funkcjonowania domowników. Jak to wygląda w praktyce?
Najpierw ustawiamy lodówkę, jednak zanim zakupy znajdą się w lodówce, potrzebujemy miejsca na ich wypakowanie, dlatego obok lodówki potrzebny jest blat, najlepiej na przynajmniej 40 cm.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
Kolejno ustawiamy zlew, a pod zlewem kosz na śmieci. Następny w kolejności ergonomicznej jest główny blat roboczy, na którym przygotowujemy dania przed wrzuceniem ich do garnka czy na patelnię. Najlepiej jeśli będzie miał od 60 do 120 cm długości, przy czym oczywiście im dłuższy tym lepiej.
Na końcu układu może znaleźć się blat pomocniczy na około 40 cm, na którym będziemy mogli ustawić już gotowe potrawy do podania.
Iriana Shiyan @ fotolia.com
Podobne artykuły:
-
12 pomysłów na modną w tym sezonie aranżację kuchni
Jak urządzić kuchnię? Zobacz modne propozycje na ten rok, które zainspirują Cię do zmian!
-
Dlaczego potrzebujemy soli i w jakich ilościach należy ją spożywać?
Przeciętny obywatel krajów wysoko rozwiniętych nie wyobraża sobie, aby można było spożywać posiłki bez dodatku soli. Paczka z jej białymi kryształkami na stałe gości w naszych kuchennych szafkach, czekając aż sięgniemy po nią podczas przygotowania kolejnych obiadów, sałatek czy wypieków. Również smak wielu kupowanych produktów zmieniłby się nie do poznania, gdyby nagle sól została wycofana z ich składu.
-
Prosty i sprawdzony sposób na to, by wyczyścić przypalony piekarnik
Aby wyczyścić przypalony piekarnik najczęściej sięgamy po specjalne płyny i pianki, jednak te pozostawiają w piekarniku nieprzyjemny zapach. Poza tym chemia podrażnia oczy, skórę i błony śluzowe. Takie środki trudno też prawidłowo wypłukać z piekarnika i jest duże prawdopodobieństwo, że dostaną się one do pokarmu. Czyszczenie przypalonego piekarnika wydaje się bardzo męczące. Wcale nie musi tak być!
-
3 pomysły na pyszny, letni obiad
Lato to czas, kiedy najwięcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Nie mamy więc ochoty spędzać długich godzin w kuchni przygotowując posiłki. Chyba, że lubujemy się w celebrowaniu sezonowych darów natury. Jak wykorzystać sezonowe warzywa do przygotowania szybkiego i zdrowego obiadu?
Grażyna
3 pomysły na pyszny, letni obiad 2017-09-05 07:13:16 2017-09-05 07:07:25