Kuchnia – serce domu. To właśnie w niej spędzamy długie godziny na rozmowach, przygotowywaniu posiłków i ich wspólnym spożywaniu. Właśnie dlatego powinna być ładnie urządzona, przemyślanie zaprojektowana i funkcjonalna. Jak stworzyć ponadczasową przestrzeń, która oprze się upływającemu czasowi i jednocześnie zapewni doskonałe warunki do gotowania? Wystarczy, że zastosujesz się do poniższych rad.
Pięć kroków do stworzenia kuchni idealnej
1. Ergonomiczne strefy
Ergonomia to postawa w kuchni. Sięgając po sprawdzone rozwiązania, sprawisz, że przyrządzanie potraw stanie się nie tylko przyjemniejsze, ale i potrwa krócej. Jak osiągnąć taki efekt? Trzeba wydzielić w pomieszczeniu 5 stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania i gotowania. Umieszczając je w takiej kolejności, w jakiej zostały wymienione, usprawnisz wykonywanie kolejnych czynności.
W przypadku mebli nie bez znaczenia jest też kształt zabudowy. Do dyspozycji masz następujące opcje: zabudowę jednorzędową, zabudowę dwurzędową, w której meble ustawione są po przeciwnych stronach ścian oraz zabudowę w kształcie litery U i litery L.
2. Materiały wykończeniowe
W kwestii materiałów wykończeniowych najlepiej postawić na trwałość, wytrzymałość i wysoką jakość, które sprawią, że powierzchnie w kuchni, mimo częstej eksploatacji, zachowają świetny wygląd przez długi czas. W które z nich zainwestować? Przede wszystkim w kamienne blaty kuchenne wykazujące wysoką odporność na działanie wilgoci, wysokiej temperatury, uszkodzenia mechaniczne, zaplamienia. Dobrym wyborem będą też szafki zrobione z litego drewna (dąb, jesion, olcha, buk, czereśnia). Są eleganckie, świetnie się prezentują, a w razie potrzeby można je odnowić. Nie są tanie, ale ich zakup należy potraktować jak długoterminową inwestycję. Lepiej raz zapłacić więcej, niż co 5 lat kupować nowe.
3. Kolory
Nowoczesny minimalizm, a więc jasne odcienie przełamane intensywnymi akcentami kolorystycznymi, sprawdzi się w każdym wnętrzu, także w kuchni. Dlatego koniecznie wybierz meble i blaty kuchenne w jednolitym, neutralnym odcieniu (biel, krem, beż, jasny brąz). Co więcej, jasne powierzchnie dobrze odbijają światło, przez co pomieszczenie staje się widne, a przestrzeń zachęca do tego, by w niej przebywać. Parząc poranną kawę w takiej jasnej, słonecznej kuchni zapewnisz sobie dobry humor na resztę dnia.
4. Światło
Koniecznie ciepłe i o żółtym zabarwieniu, które jest zdecydowanie przyjemniejsze dla oka niż białe, i sprawia, że pomieszczenie wygląda przytulnie. Źródła światła umieść w strategicznych miejscach, a więc tuż nad stołem i nad roboczym blatem.
5. Sprzęty AGD
Na nich, podobnie jak na blatach czy meblach, nie warto oszczędzać, bo mają bezawaryjnie służyć przez wiele lat. Oczywiście małe urządzenia mogą być nieco tańsze, ponieważ ich ewentualna wymiana nie nadszarpnie zbyt mocno domowego budżetu, ale i tak lepiej kupić te ze średniej półki. Niemniej w przypadku dużych urządzeń warto nabyć droższe, energooszczędne i wyposażone w większą ilość udogodnień np. w kostkarkę do lodu, funkcję rozmrażania, rożna itp.
Już wiesz, jak urządzić ponadczasową kuchnię marzeń, która spełni najwyższe wymagania. Zatem do dzieła
Podobne artykuły:
-
Jak urządzić wygodne wnętrze kuchni? Porady, które sprawią, że będziecie zadowoleni!
Kuchnia jest miejsce, w którym spędzamy wiele czasu - gotując, przygotowując i spożywając niejednokrotnie posiłki. Tu też zapraszamy sąsiadki czy przyjaciółki na kawę. Dlatego ważne jest, aby wnętrze kuchni było wygodne.
-
Nowoczesna kuchnia - jaki kolor będzie najlepszy?
Biel, szarości, a może mocne kolory: fiolet, czerwień i pomarańcz? Jaka powinna być nowoczesna kuchnia? Jakie barwy będą idealne do pomalowania ścian w takim pomieszczeniu?
-
Aranżacja małej kuchni w bloku - jak urządzić małą kuchnię?
Jedną z największych wad blokowych mieszkań jest mała kuchnia. Ze względu na mocno ograniczoną przestrzeń, zaaranżowanie jej na w pełni funkcjonalne pomieszczenie niejednokrotnie graniczy z cudem. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci z niedużej kuchnistworzyć wygodne i praktyczne miejsce przygotowywania i spożywania posiłków.
-
Dlaczego potrzebujemy soli i w jakich ilościach należy ją spożywać?
Przeciętny obywatel krajów wysoko rozwiniętych nie wyobraża sobie, aby można było spożywać posiłki bez dodatku soli. Paczka z jej białymi kryształkami na stałe gości w naszych kuchennych szafkach, czekając aż sięgniemy po nią podczas przygotowania kolejnych obiadów, sałatek czy wypieków. Również smak wielu kupowanych produktów zmieniłby się nie do poznania, gdyby nagle sól została wycofana z ich składu.
Grażyna
Dlaczego potrzebujemy soli i w jakich ilościach należy ją spożywać? 2019-04-05 10:33:23 2019-04-05 10:33:18