Smażenie to technika, którą uwielbiamy. Może nie jest najzdrowsza, jednak przygotowywane tym sposobem jedzenie jest aromatyczne, chrupiące i smakowite — dlatego tak trudno jest zrezygnować ze spożywania smażonych posiłków. Warto wiedzieć, że smażyć można na różne sposoby, a dzięki użyciu mniejszej ilości tłuszczu sprawisz, że potrawy będą o wiele zdrowsze. Zobacz, na co warto zwrócić uwagę podczas smażenia!

Na czym polega płytkie smażenie?
Płytkie smażenie to technika, podczas której wykorzystywana jest niewielka ilość tłuszczu. Tworzy on na patelni cienką warstwę, zapobiegającą przypalaniu się potrawy — stanowi jednak nie więcej niż ok. 5-10% masy całego dania. Obecnie to właśnie metodę płytkiego smażenia najczęściej stosuje się podczas gotowania w warunkach domowych. Warto dodać, że jest ona zdrowsza od smażenia w głębokim tłuszczu.
Nie jest jednak łatwo stosować płytkie smażenie w tradycyjnej głębokiej patelni czy rondlu, ponieważ jedzenie lubi się wtedy przypalać. Dlatego niezwykle przydatna okazuje się patelnia do płytkiego smażenia z powłoką ceramiczną bądź teflonową. Obniżone brzegi, nieprzywierająca powłoka oraz inne specyficzne właściwości tego rodzaju sprzętu pozwalają na sprawne usmażenie kotletów, placków czy jajek sadzonych bez użycia dużej ilości tłuszczu. Jeśli więc uwielbiasz smażone dania, ale chcesz ograniczyć nieco zużycie tłuszczu, okaże się optymalnym rozwiązaniem.
Pamiętaj, że w trakcie płytkiego smażenia ważne jest częste obracanie lub mieszanie przygotowywanego dania, aby nie przywarło. Konieczna jest również za każdym razem wymiana używanego tłuszczu — nigdy nie pozostawiaj jego resztek na patelni.
Na czym polega smażenie zanurzeniowe?
Smażenie zanurzeniowe, czyli tzw. smażenie w głębokim tłuszczu, polega na całkowitym zanurzeniu smażonego jedzenia w głębokiej warstwie rozgrzanego tłuszczu. Potrzebna jest do tego celu głęboka patelnia lub rondel, a w profesjonalnej kuchni sięga się po frytownicę.
Główną zaletą smażenia głębokiego jest możliwość uzyskania efektu smakowitego chrupania, świetnie znanego z fast-foodów — w ten sposób przyrządza się np. frytki czy mięso w panierce. W domach najczęściej smażenie głębokie kojarzy się z przygotowaniem pączków lub faworków, ale również z daniami kuchni azjatyckiej np. krewetkami w panierce.
Inną zaletą tej techniki jest możliwość dokładnego kontrolowania temperatury tłuszczu, a także szybkość — ponieważ smażone produkty są zanurzone w całości, ich obróbka cieplna jest bardzo krótka. Trzeba jednak przyznać, że dania przygotowywane w ten sposób zdecydowanie nie należą do najzdrowszych.
Smażenie bez tłuszczu
Smażenie bez tłuszczu nazywa się również smażeniem kontaktowym. Po tę metodę sięgają często osoby na diecie odchudzającej lub po prostu ceniące sobie zdrowy tryb życia. Warunkiem powodzenia takiego smażenia jest posiadanie odpowiedniej patelni z powłoką nieprzywierającą. Można stosować je z powodzeniem także w przypadku tłustego mięsa — jego tłuszcz podczas ogrzewania wytapia się i sam zapobiega przywieraniu potrawy. Czasami smażeniem bez tłuszczu nazywa się też technikę, w której patelnia zostaje jedynie lekko natłuszczona za pomocą np. ręczniczka papierowego.
Podobne artykuły:
-
3 pomysły na pyszny, letni obiad
Lato to czas, kiedy najwięcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Nie mamy więc ochoty spędzać długich godzin w kuchni przygotowując posiłki. Chyba, że lubujemy się w celebrowaniu sezonowych darów natury. Jak wykorzystać sezonowe warzywa do przygotowania szybkiego i zdrowego obiadu?
-
Miejsca w kuchni, o których nie możesz zapomnieć planując oświetlenie kuchenne
Górne oświetlenie kuchni żyrandolem z jedną lub większą liczbą żarówek to przeżytek. Niemniej w wielu domach nadal w kuchni panuje niewystarczające oświetlenie. Przedstawiamy krótki poradnik dotyczący optymalnego oświetlenia kuchni.
-
5 najbrudniejszych miejsc w kuchni. Nie unikaj ich czyszczenia!
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w całym domu, a wiele osób sądzi, że najistotniejsze: tam nie tylko przygotowuje się jedzenie i spożywa posiłki, tam głównie toczy się życie rodzinne i towarzyskie. Wszyscy doskonale wiemy, że w kuchni wspaniale się rozmawia, że odbywają się tam najlepsze imprezy, że nie ma to jak pogaduchy przy kolacji. Jednakże, jako że tam przygotowujemy i przechowujemy jedzenie ważne jest niezmiernie, by w wyjątkowy sposób dbać o porządek w tym pomieszczeniu. Sprawdźcie naszą listę pięciu najbrudniejszych miejsc w kuchni, które lepiej czyścić, bo inaczej mogą nas spotkać bardzo przykre konsekwencje, chociażby w postaci zatruć pokarmowych.
-
Jak wyposażyć kuchnię? Lista niezbędnych rzeczy
Żeby kuchnia mogła spełniać swoją rolę – czyli aby ułatwiała nam ona przyrządzanie jedzenia – konieczne jest jej odpowiednie wyposażenie. Poniżej prezentujemy listę rzeczy, o których nie możesz zapomnieć, robiąc zakupy do kuchni. Znajdą się tutaj zarówno tradycyjne przyrządy, jak i bardziej nowoczesne akcesoria.
Grażyna
Jak wyposażyć kuchnię? Lista niezbędnych rzeczy 2017-10-07 07:14:38 2017-09-20 12:44:46