Dla wielu z nas mała kuchnia brzmi jak przekleństwo. Gdzie pomieszczą się wszystkie narzędzia, sztućce, garnki i zastawa? Czy na blacie będzie wystarczająco dużo miejsca na jakieś urządzenia? Czy przy gotowaniu zupy wszystko będzie zaparowane?

Richman21 @ shutterstock.com
Nie bój się – na wszystko jest sposób!
Nie przejmuj się małą kuchnią. Ze wszystkim można sobie poradzić, nawet jeśli przestrzeń jest naprawdę niewielka. Musisz po prostu dobrze przemyśleć swoje potrzeby i zorientować się w najbardziej korzystnych rozwiązaniach aranżacyjnych.
Najlepszy będzie styl skandynawski
Oczywiście możesz eksperymentować z różnymi stylami, ale na takie zabawy powinni decydować się wprawieni architekci wnętrz. W przeciwnym wypadku lepiej zdecydować się na sprawdzone, uniwersalne rozwiązania. Mała kuchnia, zaprojektowana w stylu skandynawskim, świetnie się prezentuje i jest bardzo funkcjonalna.
PIX1861 @ pixabay.com
Główne zasady stylu skandynawskiego
Styl skandynawski to przede wszystkim minimalizm. Na blatach, półkach i ścianach powinno być jak najmniej rzeczy. Ozdoby i bibeloty? Tylko kilka! Aranżacja skandynawska to minimalistyczne meble, pozbawione zbędnej dekoracji. Często meble tego rodzaju są wbudowane w ścianę, cechują się dużą ilością szuflad i półek. Dzięki temu można w nich umieszczać wszelkie niezbędne w kuchni przedmioty.
Skandynawia to jasne barwy
W małej kuchni zastosuj jasne, typowo skandynawskie barwy. Najlepsze są przełamane biele, szarości lub pastele. Takie kolory w żadnym wypadku nie przygnębiają! Wręcz przeciwnie – dzięki nim kuchnia nabierze przestrzeni i światła.
Dbaj o porządek!
Styl skandynawski to styl symetryczny, wręcz sterylny. To bardzo ważne, by w twojej kuchni panował porządek – niech wszystkie, nawet najmniejsze elementy, mają swoje wyznaczone miejsce.
Nie zapomnij o okapie i oknie!
W małej kuchni powinno być duże okno. Nie ma nic gorszego niż maciupki otwór na powietrze - w tego typu pomieszczeniu będziesz się czuła jak w piwnicy. Duże okno powiększa kuchnię. Pamiętaj o zainstalowaniu okapu! Dzięki temu uda ci się uniknąć zbyt dużej ilości pary podczas gotowania.
Yury Stroykin @ shutterstock.com
Podobne artykuły:
-
Prosty i sprawdzony sposób na to, by wyczyścić przypalony piekarnik
Aby wyczyścić przypalony piekarnik najczęściej sięgamy po specjalne płyny i pianki, jednak te pozostawiają w piekarniku nieprzyjemny zapach. Poza tym chemia podrażnia oczy, skórę i błony śluzowe. Takie środki trudno też prawidłowo wypłukać z piekarnika i jest duże prawdopodobieństwo, że dostaną się one do pokarmu. Czyszczenie przypalonego piekarnika wydaje się bardzo męczące. Wcale nie musi tak być!
-
Aranżacja kuchni: Jaka zabudowa do kuchni?
Planując wyposażenie kuchni w nowe meble, musimy zastanowić się jaki układ zabudowy będzie najlepszy. Są pewne zasady, których warto się trzymać niezależnie od tego, czy zabudowa będzie w wyłącznie jednym rzędzie, czy może będzie zajmowała przestrzeń na dwóch ścianach.
-
Pięć kroków do aranżacji ponadczasowej i funkcjonalnej kuchni
Kuchnia – serce domu. To właśnie w niej spędzamy długie godziny na rozmowach, przygotowywaniu posiłków i ich wspólnym spożywaniu. Właśnie dlatego powinna być ładnie urządzona, przemyślanie zaprojektowana i funkcjonalna. Jak stworzyć ponadczasową przestrzeń, która oprze się upływającemu czasowi i jednocześnie zapewni doskonałe warunki do gotowania? Wystarczy, że zastosujesz się do poniższych rad.
-
Dlaczego potrzebujemy soli i w jakich ilościach należy ją spożywać?
Przeciętny obywatel krajów wysoko rozwiniętych nie wyobraża sobie, aby można było spożywać posiłki bez dodatku soli. Paczka z jej białymi kryształkami na stałe gości w naszych kuchennych szafkach, czekając aż sięgniemy po nią podczas przygotowania kolejnych obiadów, sałatek czy wypieków. Również smak wielu kupowanych produktów zmieniłby się nie do poznania, gdyby nagle sól została wycofana z ich składu.
Grażyna
Dlaczego potrzebujemy soli i w jakich ilościach należy ją spożywać? 2019-04-05 10:33:23 2019-04-05 10:33:18